čtvrtek 8. července 2010

120 250gramových kostek másla

120 kostek másla po 250 gramech dá třicet kilo. Tak o tolik jsem dokázal snížit svou váhu. A protože mě nebaví stále dokola opakovat jak jsem to udělal, tak se podělím o pár mých postřehů.
Začátek je jednoduchý. Je potřeba mít vyšší výdej energie než příjem. Snížit příjem se rovná rozumně jíst. Pod touto jednoduchou definicí se skrývá 75% vší námahy. Opravdu funguje jíst menší dávky jídla v pravidelných intervalech a jíst jen to, co opravdu potřebuje vaše tělo. Velmi vhodná je drastická redukce příjmu tuků (oleje, sádlo, máslo..), cukrů (všechny sladkosti) a soli (tyčinky, brambůrky, solené oříšky...) . Naopak se zeleninou a ovocem se nemusí šetřit, ale samozřejmě ani přehánět. K pití je vynikající čaj nebo voda. Čaj nesladit. A zlaté rady - u televize a po šesté hodině večerní se nejí, snídaně se nezanedbává, ale vychutnává (moje snídaně občas vypadala třeba takto: kus nějaké zeleniny, nejčastěji papriky, dva plátky zrníčkového chleba velkého jak toustový s tuňákem a hezky si to sousto po soustu vychutnával. Sice jsem musel vstávat dříve, ale za to jsem do sebe nenacházel jídlo za pochodu, ale v klidu a pohodě), svačiny jsou nutností a oběd pokud možno vždy teplý. Zpět k té televizi - mrkněte se naschvál kolik dodá vašemu tělu energie a soli takový malý sáček bramborových lupínků. To je krásný příklad zbytečného energetického příjmu. Takže žádné slané tyčinky, čokolády, litry slazených limonád, ba i alkohol je na černé listině.
Při úpravě jídla preferovat vaření před smažením. Vařené brambory ano, hranolky ne. Vařená zelenina ano, smažená paprika ne. Dál to netřeba rozebírat. Nesmíte zapomenout, že skončil čas kvantity, ale začal čas kvality. Takže radši než dvě kila špekáčků s kopcem hořčice či kečupu, zkuste třeba plátek kvalitní šunky. A nezapomeňte si vychutnávat pravou chuť.
Teď se dostáváme ke kolonce výdej energie. Pokud jste do teď aktivně nesportovali, zapomeňte na to, že zápisem na aerobik či podobné zhůvěřilosti něčeho dosáhnete. Po pěti minutách budete na pokraji infarktu a to se začíná jen rozcvičením. Takže ušetřete za nákup cvičebního oblečení XXL a začněte chodit. Hezky svižná chůze aspoň hodinku v kuse tak, aby byla mírně zvýšená tepová frekvence a museli jste zrychleně dýchat, z kopečka do kopečka nebo aspoň ze schodů do schodů. Nepřepínat se, ale ani se neflákat. Každé ráno si vzpomeňte na školní tělocvik a na protivnou rozcvičku. Nová každoranní povinnost. Pořádně protáhnout všechny svaly a šlachy aspoň dvacetiminutovým cvičením a hned vám bude chutnat i ta snídaně víc. Pokud máte možnost, nejezděte autem či hromadnou dopravou, ale přemísťujte se hezky po svých. Odpírejte si vymoženosti civilizace jakou jsou výtahy, eskalátory a podobně. A pořiďte si gymnastický míč. Až se budete dívat na televizi, neseďte v křesle, ale hezky hopsejte na balonu.
Ale to nejdůležitější si nechám na konec. Když chcete hubnout, musíte to opravdu chtít. Když to opravdu chcete, stačí pak dodržovat pravidla hry. Já začal někdy na začátku prosince a přiznám se, že Vánoce byly muka. Na druhou stranu většina kolem mě se cpala a přibírala, zatímco mně šla kila dolů. Striktní dietu jsem držel do února, kdy se mi váha ustálila na osmdesáti kilogramech. Celé to mělo jen jednu obrovskou nepříjemnost - nutná výměna celého šatníku. Namísto triček L/XL/XXL kupuji trička S/M a u kalhot jsem spadl z velikosti 38 na velikost 30.

4 komentáře:

  1. Veru Peťko, všetka česť. Treba len chcieť. Pred rokom sme si spolu dali sejra, teraz by som ťa už na to nenahovoril. Ale nič netreba preháňať, ako žranie, tak aj diétovanie a chudnutie... Aby si sa nám časom nestratil pred očami!

    OdpovědětVymazat
  2. Bee, jak jsi něco takového mohl napsat, což jsi zapomněl co jsme měli naposledy tam u vás tom podniku? Oproti tomu byl ten sýr naprosto dietní jídlo... :-)

    OdpovědětVymazat
  3. Jen dodatek: Jídlo po šesté hodině večer nevadí, pokud jsi aktivní a máš velký výdej energie.

    OdpovědětVymazat
  4. Pokud jsi aktivní a máš velký výdej energie, asi nepotřebuješ hubnout, ne? Pokud máš nadváhu, potřebuješ získat správné stravovací návyky. A jít spát s plným žaludkem rozhodně správný návyk není...

    OdpovědětVymazat