čtvrtek 28. dubna 2011

Rýžový pudink

Představte si situaci: čekáte milou návštěvu (nemyslím tím tetičku nebo tak něco) a chcete se vytáhnout vlastnoručním občerstvením na úrovni. Můžete udělat kompletní menu se vším všudy, nebo můžete zkusit připravit jen malou drobnost. Nejlepší je, když do přípravy zapojíte i milou návštěvu. K takové příležitosti se perfektně hodí rýžový pudink.

Je potřeba mít ve spíži a v lednici tyto suroviny:

75 g rozinek
75 ml suchého Sherry
90g krátkozrnné rýže
3-4 proužky citronové kůry
250 ml vody
475 ml mléka
225 g cukru
špetka soli
1 tyčinka skořice
2 žloutky
15 g másla

Tak, první hezky přivítejte příchozího - a hned ho zapojte do výrobního procesu. První krok může být zkouška, jestli se Sherry nezkazilo. Samozřejmě pravděpodobnost je značně malá, ale jistota je jistota. Pokud se chuť Sherry vynikající, vezměte rozinky, dejte je do malinkatého hrnce (nebo přiměřeně velkého hrnečku), zalijte Sherry a velmi opatrně zahřejte tak, aby směs byla teplá (v žádném případě neuveďte do varu). Nádobu odstavte a nechte pracovat (bobtnat). Protože je škoda nechat láhev zkazit, nezapomeňte neustále dolévat (ale opatrně, přeci jen je účelem uvařit dobrůtku, ne se zlít do němoty!). Teď vezměte hrnec se silným dnem, dejte do něj rýži, citronovou kůru a vodu. Smíchejte a uveďte do varu. Jak směs začne vřít, snižte teplotu a asi 20 minut vařte na mírném ohni. Až uplyne vyměřená doba, vytáhněte citronovou kůru. Pokud jste vypnuli oheň, tak ho znovu zapalte. Přidejte do hrnce mléko a skořici. Míchejte, dokud rýže nevstřebá mléko. Přisypte cukr, sůl, žloutky a máslo. Míchejte, až se máslo rozpustí. Rozinky, které snad aspoň trochu změkly, nechte okapat a zamíchejte do rýže. Povařte za neustálého míchání na silném ohni ještě tři minuty a je hotovo. Zbývá jen naservírovat. Pokud se Vám toho zdá pro dva až moc, tak nikdo netvrdí, že se musí vše sníst najednou. Nechte si něco i na ráno...

Žádné komentáře:

Okomentovat